Allrisk verzekeren niet altijd even verstandig

Wie een eigen auto heeft is wettelijk verplicht hiervoor een autoverzekering af te sluiten. De keuze voor een bepaalde dekking is aan u. Natuurlijk wordt u daar wel bij geholpen. Heeft u bijvoorbeeld een splinternieuwe auto die net uit de fabriek komt gereden? Een Allrisk verzekering is dan zeker aan te raden. Maar wanneer het een tweedehands auto van 15 jaar oud betreft, bent u waarschijnlijk beter af met een eenvoudige WA verzekering.

Verzeker uw auto: WA, WA + Beperkt Casco of Allrisk

In autoverzekeringenland bestaan over het algemeen drie verschillende dekkingen: WA, WA + Beperkt Casco en WA + Casco (Allrisk). U mag zelf beslissen welke soort dekking u kiest bij uw autoverzekering. U bent in ieder geval verplicht om uw auto minimaal WA te verzekeren. U bent dan alleen verzekerd voor schade die u veroorzaakt bij een ander.

Vaak is de soort dekking afhankelijk van de dagwaarde en de leeftijd van uw auto. Is uw auto maximaal vijf jaar oud, dan kiest u het best voor een Allrisk verzekering. Is uw auto ouder dan vijf jaar, maar jonger dan tien jaar, dan gaat u voor WA+ Beperkt Casco. U bent dan onder andere verzekerd voor brand, diefstal en botsingen met dieren. Auto’s die ouder zijn dan tien jaar, zijn het best af met een WA verzekering. Natuurlijk bent u niet verplicht om uw auto zo volledig mogelijk te verzekeren. Het kan u echter wel veel geld schelen op het moment dat u schade rijdt. Welke autoverzekering dekking  bij u en uw auto past, bepaalt u dus helemaal zelf.

Minder verzekeren een risico?

Het is begrijpelijk dat u het moeilijk vindt om uw oude auto alleen te verzekeren met een WA dekking. In veel gevallen scheelt het echter veel in uw portemonnee. Doordat u voor minder zaken verzekerd bent, betaalt u een lagere premie. Op het moment dat u flinke schade rijdt, is de dagwaarde van uw auto waarschijnlijk stukken lager dan de reparatiekosten. Bovendien betaalt u voor een verzekering met een betere dekking waarschijnlijk meer dan uw auto nog waard is.