Blackbox in iedere leaseauto?

Tegenwoordig maken duizenden bedrijven gebruik van zogenaamde Black-Boxsystemen met Track en Trace software. Dit zijn kleine boordcomputers voor ritregistratie, welke automatisch gegevens opslaan over het gebruik van de bedrijfsauto’s. Naast start- en stoptijden wordt ook afstand, snelheid, rijgedrag en de exacte locatie waar wordt gereden vastgelegd.

Er is al een jarenlange tegenstand van allerlei belangenorganisaties en vakbonden tegen deze technologie. Des te opmerkelijker dat nu zowel de “Vereniging Auto Van De Zaak” als de “Rai Vereniging” stellen, nu wel oren te hebben naar een brede invoering van een black-box voor leaseauto’s van werknemers die geen bijtelling willen betalen. Deze werknemers moeten nu van de fiscus, door middel van een rittenadministratie, aangeven dat deze de zakenauto niet meer dan de maximaal toegestane 500 kilometer per jaar privé gebruiken.

Zoals alle technologische mogelijkheden van deze tijd, zijn ook bij deze technologie, de privacy aspecten een probleem. Maar niet onnodig. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat uw werknemers zonder toestemming gebruik maken van hun bedrijfswagens. Kijk voor meer informatie over Track & Trace op de website van Cartracker.