Den Bosch komt met de Boschcar

Het winkelend publiek in Den Bosch heeft er weer een attractie bij. GroenLinks vind het een geweldig plan, maar wijst wel op de aanpassingen die er nog nodig zijn. Iedereen boven de 16 mag zonder rijbewijs in het autootje rijden door het centrum van de stad

Openbaar vervoer

De auto’s moeten op termijn de bussen vervangen die nu nog door de stad rijden. Op dit moment wordt er nog gepleit voor een shuttlebus door de andere partijen. Daarom heeft GroenLinks een pilot opgezet met de zogenaamde Boschcar. Op deze manier kunnen mensen die niet willen lopen of slecht ter been zijn met het autootje van bijvoorbeeld het station naar het centrum. Met een pasje kunnen ze de auto openen en starten. De kosten zullen ongeveer tien cent per kilometer zijn.

GPS tracker

Door middel van GPS is altijd te zien waar de auto’s zich bevinden. Ze kunnen na gebruik overal in het centrum worden neergezet, waar een volgende gebruiker zich aan het wagentje mag wagen. De wagentjes halen nu nog 40 kilometer per uur. Het idee is om ze te begrenzen tot 25 kilometer per uur buiten het centrum. Door de gps tracker  kunnen ze naar tien kilometer per uur worden teruggevoerd zodra ze in het centrum zijn.

Veiligheid

het autootje valt onder de elektrische fietsen. Het mag dus ook op voetpaden komen. Daardoor zullen ze straks ook tussen het winkelend publiek rijden. De auto staat meteen stil wanneer je het gas loslaat, dus GroenLinks ziet niet in waarom het gevaarlijker is dan met een fiets door het centrum te gaan. Op termijn moeten de autootjes het openbaar vervoer vervangen. Aan het einde van het jaar beslist de gemeente of het de vijftig autootjes aanschaft.