Elektrische auto in trek

De elektrische auto is in ons land in een fase waar het steeds populairder en interessanter word voor de consument. Zonder grote mogelijke problemen stappen autorijders gemakkelijk over op een elektrische auto. Dat blijkt uit de ervaringen van de ANWB en de voorlichtingsactie Milieu Centraal.

Korte ritten zijn gemakkelijk te doen met een volledig elektrische auto dat beschikt over een gemiddeld actieradius van 170 kilometer.
Ruim 90 procent van alle autoritten is zelfs korter dan 50 kilometer, en 60 procent van de autoritten is korter dan 10 kilometer

Voor degene waarbij dit bereik van 170 kilometer niet voldoende is kan kiezen voor andere opties, zo kan er gekozen worden voor een range-extender en er kan gekozen worden voor een hybride plug-in. Daarnaast is het een optie te kiezen voor een deelauto of huurauto die volledig elektrisch is waarbij deze gebruikt word voor zeer lange ritten.

Het is beter voor het milieu en er word zuiniger gereden wanneer men kiest voor een elektrische auto en zo zijn er nog veel meer redenen om deze keuze te maken.
Wanneer men overstapt van een auto dat rijdt op benzine of op diesel naar een elektrische auto kan dat ongeveer 40 procent CO2-uitstoot schelen.
Dit geldt overigens ook voor de elektrische auto’s met de besproken range-extender en de plug-in hybrides. Let wel op dat constant laden bij sommige opties benodigd is!

De aanschaf van een elektrische auto is op dit moment nog wat hoger qua kosten dan een auto dat op benzine of op diesel rijdt. Er komen wel steeds meer elektrische auto’s op de markt die goedkoper zijn. Het is wel bekend dat de elektrische auto qua gebruik veel voordeliger is wat zorgt voor compensatie.

U kunt ervoor kiezen om in beeld te brengen hoeveel kilometers u per periode maakt via een kilometerregistratie systeem van bijvoorbeeld Decos Cartracker waardoor u een goed inzicht kunt krijgen in de gereden kilometers. Daarna kunt u de opties overwegen.