Orkaan Sandy beschadigd 65.000 boten

Ten gevolgen van de orkaan Sandy zijn ruim 65.000 buiten beschadigd of verdwenen. Voor recreatieboten is de schade tot zo’n 650 miljoen dollar opgelopen, nooit eerder werd de Amerikaanse watersportsector zo hard getroffen door een orkaan blijkt uit cijfers van BoatUS. BoatUS is een Amerikaanse watersportorganisatie.

De boten die de meeste beschadigingen hebben opgelopen lagen in lager gelegen gebieden opgeslagen. Honderden schepen zijn door de stijging van het waterpijl afgedreven naar wijken, parken en moerassen. Zelfs het onschendbare schip ‘Bounty’ kon niet aan de gevolgen van de verwoestende orkaan ontkomen.

Tijdens een orkaan is een haven een van de gevaarlijkste plekken voor een schip. Omdat grote schepen meestal van gehard staal zijn gemaakt kunnen deze door de kracht van de orkaan bij losrukking veranderen een drijvende sloopkogel. Doorvaren naar open zee, zo ver mogelijk weg van de storm blijkt vaak veiliger te zijn. Wanneer de orkaan ook maar lichtelijk van koers veranderd kan het schip alsnog de dupe zijn.