Vaartips voor de beroepsvaart

Het vaarseizoen is voor mensen in de recreatievaart weer volop van start gegaan. Voor de beroepsvaart betekend dat dat dit tijden zijn waarin men extra moet opletten om ongelukken te voorkomen. Het is sowieso altijd belangrijk om veilig te water te gaan, hieronder beschrijven we enkele handige tips voor de beroepsvaart om de veiligheid te waarborgen.

  • Wanneer u op reis gaat, probeer dan altijd zo voorbereid mogelijk te gaan. Probeer op de hoogte te blijven van de weersverwachtingen onderweg en ook de bijzonderheden op het te bevaren traject. Wanneer er slecht weer op komst is, zorg dan alles zeevast te maken en de luiken dicht te doen, wanneer u een lading aan boord heeft.
  • De dode hoek is een hekel punt, probeer ten aller tijden een vrij uitzicht om u heen te hebben en zorg ervoor dat de dode hoek nooit langer dan 350 meter is
  • Wanneer het op de vaarweg druk is met kleine vaartuigen, zorg dan dat u iemand op de uitkijk zet op het voorschip. Ook wanneer u een haven in- of uitvaart is het handig om iemand op het voorschip te hebben die u eventueel kan waarschuwen of informeren.
  • Probeer indien nodig altijd van het blauwe bord gebruik te maken. Er zijn recreatievaarders die niet weten wat het blauwe bord betekend, probeer hier rekening mee te houden en gun daarom de recreatieschipper de stuurboordwal indien nodig.
  • Wanneer u kleinere schepen nadert, probeer vaart te minderen zodat u deze niet in gevaar brengt.
  • Om onduidelijk en gevaarlijke situaties te voorkomen is het belangrijk om de marifoon te gebruiken. Ook wanneer u onregelmatigheden of gevaarlijke situaties op het water ziet, kunt u dit melden bij de dichtstbijzijnde verkeerspost of een patrouillevaartuig van Rijkswaterstaat, zodat het probleem opgelost kan worden, of de vaarsituatie aangepast kan worden.
  • Om kleine schepen op gevaar te wijzen, kan men het attentiesein gebruiken door een lange stoot op de hoorn te geven.
  • Geef andere schepen de ruimte, zodat het oplopen of passeren makkelijk gemaakt wordt. Biedt elkaar de ruimte en wees hoffelijk, geef ook kleinere schepen en de recreatievaart de ruimte.
  • Straal uit dat u professioneel te werk gaat en geef daarmee het goede voorbeeld aan de recreatievaart. Met de instelling “zij gaan wel opzij” komt u niet veel verder, en kunt u ongelukken veroorzaken, ga tijdig opzij om watersporters te laten zien hoe het wel moet.