Wanneer krijg je een alcoholslot in de auto

Wordt u aangehouden met een te hoog alcoholpromillage, dan moet u meedoen aan het alcoholslotprogramma. U krijgt een alcoholslot in uw auto en moet daarnaast een begeleidingsprogramma volgen. Het alcoholslot is een blaasapparaat met een startonderbreker.

Alcohollimiet voor alcoholslot

U moet meedoen aan het alcoholslotprogramma wanneer u wordt aangehouden met een alcoholpromillage dat hoger is dan:

  • Ervaren bestuurder = 1,3 promille
  • Beginnende bestuurder = 1,0 promille
  • Ervaren bestuurder die opnieuw de fout in gaat = 0,8 promille
  • Beginnende bestuurder die opnieuw de fout in gaat = 0,5 promille

De invloed van alcohol op het lichaam is bij iedereen anders door de verschillen in sekse, gewicht, lichaamsbouw en gezondheid. Hoeveel glazen u kunt drinken voordat u de alcohollimiet overschrijdt is om die reden voor iedereen verschillend.

Alleen rijden in personenauto met alcoholslot

Wilt u auto blijven rijden, dan moet u deelnemen aan het alcoholslotprogramma. U krijgt dan een aantekening op uw Rijbewijs B: code 103. Dit betekent dat u alleen in een personenauto mag rijden met een alcoholslot. U mag ook een brom- of snorfiets besturen.

Rijbewijzen voor motor, vrachtwagen of bus zijn tijdens het alcoholslotprogramma ongeldig. U mag die voertuigen dus niet besturen, zolang u deelneemt aan het alcoholslotprogramma.

Het alcoholslot is in elke personenauto in te bouwen en door iedereen te bedienen. U moet het alcoholslot zelf betalen. Heeft u geen eigen auto, dan mag u het alcoholslot in de auto van iemand anders plaatsen.